Is waterpijp roken schadelijk?

We weten allemaal dat roken een erg ongezonde gewoonte is. Het is kankerverwekkend, slecht voor hart- en bloedvaten en slecht voor de huid. Maar is het roken van waterpijp net zo slecht voor je? Of ben je met een shishapijp in je mond nét iets beter bezig? Is waterpijp roken schadelijk?

Bij het roken van een waterpijp gaat de rook die je inhaleert eerst door water heen. Veel mensen denken dat de rook hierdoor ‘gefilterd’ wordt. Dit is helaas niet waar. Tijdens een waterpijp sessie adem je nog steeds veel schadelijke stoffen zoals nicotine, koolmonoxide en teer in. De rook die je inademt is wel iets verdunt en is dus per inademing waarschijnlijk iets minder schadelijk dan de rook van een sigaret.

Is waterpijp roken daarmee minder ongezond? Zeker niet. Tijdens een waterpijpsessie adem je namelijk veel meer rook in dan tijdens het roken van een sigaretje. De hoeveelheid rook die je binnenkrijgt tijdens een één uur shisha roken staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid rook van vijftig sigaretten.

Kortom, de verdunde rook van de shishapijp is waarschijnlijk iets minder schadelijk dan sigarettenrook, maar tijdens een shisha sessie krijg je wel meer rook binnen. De waterpijp is dus geen ‘gezonder’ alternatief voor de sigaret. Je kunt ervan uitgaan dat waterpijp roken schadelijk is.

Het roken van de pijp is echter wel heel gezellig en ontspannend. Maak er dus een bijzonder rookmoment van met je vrienden. En geniet met mate.