Shisha pen

Wat is e-liquid?

E-liquid, ook wel ‘vloeibare nicotine’ genoemd, is de vloeistof die je in een hervulbare e-sigaret of shisha pen verdampt. Er zijn verschillende e-liquids verkrijgbaar, met elk een unieke smaak, kracht en kwaliteit. MijnWaterpijp zet de feiten op een rijtje.

E-liquid in een flesje of cartridge

Vloeibare nicotine kun je in twee vormen kopen: in een flesje, waarmee je het vloeistofresevoir van jouw e-smoker of shisha pen bijvult, of in een voorgevulde cartridge, die je weggooit als hij leeg is. Op de lange termijn ben je met flesjes goedkoper uit. Normaal gesproken kun je hier veel meer mee roken dan met een cartridge. Cartridges zijn bovendien veel minder milieuvriendelijk. Ze moeten vaak vervangen worden en daar maak je de afvalberg niet kleiner mee.

De ingrediënten van e-liquid

 

E-luiquids zijn gemaakt van drie basisbestanddelen:

1: nicotine;
2: smaakstof;
3: oplosmiddel.

Sterkte van de nicotine

Nicotine is het hoofdbestanddeel van elk tabaksproduct. Het stimulerende middel wordt gezien als de belangrijkste reden waarom mensen roken. Het stimulerende middel veroorzaakt een alert en tegelijkertijd ontspannend gevoel. Met een e-sigaret of shisha pen kan er echter ook zonder nicotine gerookt worden. Het gaat de gebruiker dan puur om de smaak of de beleving van de sigaret. E-liquids variëren dus in nicotinegehalte. Over het algemeen spreken we over de groepen ‘light, medium en strong.’

 

Smaken verschillen

E-sigaretten rook je zonder tabak. En omdat nicotine zelf geen smaak heeft kan de fabrikant elk smaakje toevoegen. Er is dus voor iedereen wat wils op e-liquidgebied. Je kunt voor een klassieke tabakssmaak gaan, of voor mint, of lemon, maar ‘gekkere’ smaakjes zoals red bull, kauwgom of koffie zijn ook verkrijgbaar.

Oplosmiddel

Het oplosmiddel in e-liquids wordt ten eerste gebruik om de vloeistof zodanig te verdunnen dat de andere bestanddelen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Daarnaast zorgt het verdampte bestanddeel ervoor dat smaak en nicotine in je mond en longen terechtkomen. Het oplosmiddel bestaat meestal uit propyleen Glycol, Plantaardig Glycerine en Glycerine op waterbasis.

 

Kwaliteit?

Bedrijven bieden hun e-liquids vaak in exact dezelfde smaken aan. De kwaliteit van de vloeistoffen kan echter sterk verschillen. Lees dus altijd goed de reviews van andere gebruikers voordat je een e-liquid aanschaft.