Shisha pen kopen onder de 16 jaar

Hate it or love it. Sinds afgelopen zomer is het voor jongeren onder de achttien jaar verboden om de shisha pen te kopen en te roken. Maar kun je als minderjarige nu helemaal niet meer aan een shisha pen komen? MijnWaterpijp.nl nam de vijftienjarige Sanne aan voor een test: kun je een shisha pen kopen onder de 16 jaar?

Undercover

Sanne’s taak was simpel: probeer zoveel mogelijk shishapennen te scoren. We stuurden onze tester met wat zakgeld op pad in Amsterdam, waar ze bij kleinere zaakjes haar best deed om ‘zo oud mogelijk over te komen’. Sanne liep bij vijf winkels met een shisha pen naar de toonbank. Bij drie van deze zaakjes werd om Sanne’s ID gevraagd. Bij de laatste twee winkels ging Sanne, zonder probleem, met een pen op zak naar buiten. “Misschien denken ze dat ik achttien ben”, lacht Sanne. “Ik heb wel wat extra make-up opgedaan.”

Online

Op het web is een shisha pen kopen onder de zestien jaar nog makkelijker, vindt Sanne. “Dan ziet de verkoper je natuurlijk niet. En je kunt aanklikken wat je wilt. Niemand die ziet dat je vijftien bent. Op heel veel websites wordt wel vermeldt dat je minimaal 18 moet zijn om shisha te roken. Maar dit staat altijd best verborgen, onder een FAQ-tabje of zoiets. Je zou eigenlijk verwachten dat de winkelier bij de kassa om een geboortedatum vraagt. Maar dat gebeurt bijna nooit.”

Zal de regelgeving de komende tijd aangescherpt worden? Wie weet. Maar onze Sanne denkt niet dat het voor haar en haar leeftijdsgenoten veel effect zal hebben. “Wie wil roken komt toch wel aan zo’n pen, of aan een pakje ‘gewone sigaretten’. Ik ken meisjes die net zo lang aan voorbijgangers vragen of ze een pakje willen meenemen tot ze iemand vinden die er gek genoeg voor is.”

Conclusie: een shisha pen kopen onder de 16 jaar? Dat kan. Wij hebben onze Sanne overigens gevraagd haar pennen nog even op te bergen, totdat ze achttien is. Maar of ze zich daar aan gaat houden… Laten we er maar op vertrouwen. 😉