Shisha pen kopen

Shisha pen kopen als minderjarige?

De shisha pen is booming! Vooral onder tieners. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ongeveer een derde van de jongeren de pen wel eens heeft uitgeprobeerd. Vooral jongens zijn in de ban van de shisha pen. Het rookinstrument lijkt dan ook wel voor tieners te zijn gemaakt: met zijn felle kleurtjes en fruitige smaakjes is de shisha pen helemaal ‘hippe scholier-proof’. Maar mag je de shisha pen kopen als minder jarige? En als het niet mag: hoe streng wordt hier op gecontroleerd?

Leeftijdsgrens shisha pen

Voor jongeren onder de achttien jaar is het sinds de zomer van 2016 verboden om shisha te roken. Zowel voor de shisha pen als de ‘gewone’ e-sigaret werd de leeftijdsgrens opgeschroefd, nadat uit onderzoek van het RIVM bleek dat de gezondheidsrisico’s van het rookinstrument toch hoger lagen dan verwacht.

Shisha pen kopen

Maar betekent dat ook dat je als zestienjarige, of zelfs als vijftienjarige helemaal niet aan de pen kan komen? Zeker niet. Integendeel. Een kleurrijke shisha pen kopen kan letterlijk op elke straathoek. Vooral in grote steden vindt je talrijke winkeltjes die de shisha pen verkopen. En ook op verschillende webshops is de mini waterpijp gemakkelijk aan te schaffen. Scholieren schuiven hun shisha pen gemakkelijk in het winkelwagentje. Nergens wordt om een geboortedatum of ID gevraagd.

Of deze website-policies in de toekomst worden aangescherpt is nog maar de vraag. En of het uitmaakt… Wij denken van niet. Als je als minderjarige wil roken, dan kom je toch wel aan je shisha pen. Zelf, of via een meerderjarige. It’s easy as that. Dat betekent overigens niet dat wij vinden dat je als zestienjarige aan de shisha pen moet. We weten het, hij is cool. Maar wacht gewoon nog twee jaartjes. Dan kun je daarna ongestoord – en legaal – genieten.