Mijn kind rookt waterpijp

“Mijn kind rookt waterpijp”, zei een bezorgde moeder ons laatst. “Ze zegt dat het geen kwaad kan. Moet ik haar geloven?” De waterpijp is een zeer populair rookinstrument onder jongeren en kinderen. Steeds meer jongeren onder de 18 organiseren rookavondjes met hun vrienden. Maar mag dit wel? En is dit niet hartstikke ongezond?

“Het is niet zoals roken of blowen hoor mam, je wordt er niet stoned van en er zit niet eens nicotine in.”

Onder ouders en kinderen heerst er veel onduidelijkheid over de schadelijke gevolgen van waterpijp roken. Veel ouders denken (onterecht) dat er standaard hasj of wiet in de waterpijp zit, vaak omdat ze het instrument verwarren met de bong. Anderen denken juist dat de waterpijp een ‘gezonder alternatief’ voor roken is. Het water zou de schadelijke stoffen uit het tabak filteren. Bovendien zou shisha niet verslavend zijn en zou er geen teer of nicotine in waterpijptabak zitten.

Dit is niet helemaal waar. In heel veel soorten waterpijptabak zit juist wél nicotine en het roken van waterpijp is zéker geen gezonder rookalternatief. Dit komt vooral door de duur van een waterpijpsessie. Zo’n rooksessie duurt gemiddeld een uur. Binnen dat uur nemen de deelnemers veel meer en veel diepere hijsen dan wanneer zij een sigaretje roken. Ze krijgen dus veel meer rook binnen, wat natuurlijk schadelijk is.

“Waterpijp roken is niet het zelfde als ‘écht’ roken hoor papa, daarom mag het best op mijn vijftiende.”

Ook waterpijp roken is roken. En sinds januari 2014 is het voor alle jongeren onder de 18 jaar verboden om tabaksproducten te kopen. Het roken van waterpijp onder de 18 mag dus niet meer. Is jouw kind 17 jaar of jonger? Dan kan zij beter nog even wachten met het roken van waterpijp.