Shisha pen

Shisha pen roken: wat is de leeftijdsgrens?

De shisha pen is razend populair. Vooral jongeren onder de 18 grijpen graag naar de lichtgevende pennen, die in vele kleuren en met lekkere smaakjes op de markt gebracht worden. Onder middelbare scholieren heeft een derde van de zestienjarigen wel eens een shisha pen gerookt. Vooral bij jongens viel de kleine waterpijp in de smaak.

 Aangezien eerst verondersteld werd dat de shisha pen relatief onschadelijk zou zijn voor de gezondheid, was deze tot voor kort ook beschikbaar voor jongeren onder de 18 jaar. Maar, afgelopen zomer werd na een onderzoek van RIVM besloten deze leeftijdsgrens – net als bij ‘gewoon roken’ – naar 18 jaar te verhogen.

Onderzoek naar de shisha pen

Het RIVM-onderzoek toont aan dat de ‘blootstelling aan glycerol en propyleenglycol door gebruik van de pen tot vergelijkbare risico’s kan leiden als bij de e-sigaret‘. Die e-sigaret is volgens de RIVM bij dagelijkse inname zeker niet zonder gezondheidsrisico’s. Regelmatige blootstelling kan schade toebrengen aan de luchtwegen en de damconcentraties zijn ‘bij sommige e-sigaretten voldoende hoog om een verhoogd risico te geven op tumorvorming’, aldus het instituut.
Het RIVM stelt overigens wel dat ‘gewoon roken veel slechter is’. Maar toch koos staatssecretaris Van Rijn ervoor om álle e-sigaretten, met en zonder nicotine, voor jongeren onder de 18 te verbieden.
Wat vind jij hiervan? En… hoe oud was jij eigenlijk toen je je eerste trekje nam?