Hulp bij stoppen: de e-sigaret zonder nicotine

Als journalist in opleiding leefde ik in een groep vol rokers. Sterker nog: onze klas stond bekend om het aantal nicotineslaven. Slechts drie van de studenten uit de groep (onder wie ik) rookte niet elke dag. Al konden ook wij drietjes het op een feestje – of na een zenuwslopend tentamen – niet laten om toch een sigaretje op te steken, of om wat mee te lurken met de aanwezige shisha. Het altijd aanwezige nicotine; niks leek zo ontspannend als dat spul. Maar toch: het blijft verschrikkelijk verslavend. En tja, ongezond.

E-sigaret

Nu lijkt de e-sigaret, ‘het nieuwe roken’, al een aardig steentje bij te dragen. Steeds meer mensen leggen hun pakje peuken voor langere tijd naast zich neer voor dit net wat minder ongezonde alternatief. Zo ook mijn oude journalistiek-maten. Maar die nicotine, die blijft en houdt het rookritueel verslavend. Kan het ook anders? Jawel: de e-sigaret zonder nicotine is ook een ding. Roken met nicotinevrije liquids wordt gezien als ‘het optimale effect van e-smoking’.

Wil je stoppen met roken? Dan zou ik niet direct cold turkey voor de nicotinevrije neppeuk gaan. Bouw het rustig af. Gebruik eerst een ‘normale’ liquid met nicotine (om aan het idee van e-smoking te wennen) en bouw dan af van bijvoorbeeld een liquid met 18 milligram nicotine naar een e-sigaret zonder nicotine.

Waterpijp in het klein

De e-sigaret is er ook voor de mensen die dol zijn op de waterpijp, maar deze wat minder vaak willen roken. De e-sigaret is makkelijk voor onderweg. Bovendien kun je met de verschillende liquids een smaakbeleving creëren die sterk overeenkomt met die van de waterpijp.