Waterpijp roken

De geschiedenis van de waterpijp

Er was eens een waterpijp. Een prachtig instrument waarmee gerookt engerelaxt kon worden. Een stukje ‘chill’ in de drukke levens van velen. Maarhoewel de mensen veel van de pijp genoten, vaak wisten ze niet waar het ding eigenlijk vandaan kwam. Wie had dit bijzondere ding toch ontworpen? Ontdek de geschiedenis van de waterpijp. 


Je zult misschien denken dat de waterpijp uit het Midden Oosten komt. Hier wordt, voornamelijk door Arabieren, nog steeds veel waterpijp gerookt. De Arabieren waren echter niet de eerste shisharokers.

Geschiedenis van de waterpijp: een begin in India 

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India. In de tijd dat de Europeanen hier tabak introduceerden, experimenteerde de Indiase bevolking veel met nieuwe rooktechnieken. Ze ontwikkelden verschillende nieuwe tabakssoorten en apparaten om mee te roken, waaronder de waterpijp.

De pijp verspreidt zich over de hele wereld

De waterpijptechniek werd al snel overgenomen door de Iraniërs, de Arabieren en de Perzen en kwam vervolgens ook in Turkije terecht. Ook daar wordt tegenwoordig nog heel veel waterpijp gerookt. 

Geniet ook in Nederland van de waterpijp

Maar ook hier in Nederland zijn er genoeg plekjes waar je rustig kan genieten van een waterpijpje. Met name in grote steden verschijnen er steeds meershishaloungeswaar jij en jouw vrienden uitgebreid van een heerlijke shisha sessie kunnen genieten.