De eerste keer shisha roken

Stiekem vind ik het best spannend. Terwijl mijn vriend de gigantische waterpijp zorgvuldig bereidt friemel ik zenuwachtig aan mijn armband. “Wordt je er ook stoned van?” vraag ik voorzichtig. Mijn vriend moet hard lachen: “nee joh, ik heb er geen hasj bij gedaan.”

Vanavond is mijn ‘ontgroening’: ik ga voor de eerste keer shisha roken. Samen met een klein groepje vrienden organiseren we bij mij thuis een gezellige, kleine sessie. Ik heb me best goed voorbereid. Op het internet heb ik een mooie, rode shishapijp uitgezocht, die goed tussen mijn andere, kleurrijke spulletjes staat. Ook heb ik drie verschillende soorten tabak ingeslagen, die mijn vrienden hopelijk erg lekker vinden. Ik kocht het populaire ‘dubbel appel’ (altijd goed’), het frisse ‘citroen’ en de smaak ‘munt’, in de hoop hier een fijne, frisse adem aan over te houden.

Mijn persoonlijke waterpijplounge is sfeervol ingericht. Ik heb mijn voltallige bonte kussenverzameling op de grond gedrapeerd en heb hier en daar wat kaarsjes aangestoken. Op de achtergrond draait mijn LP speler mooie Pink Floyd klassiekers en rond de waterpijp staan nog lege wijnglazen en een paar bakjes met zwarte en groene olijven.

Om 20.00 uur is het zover. De eerste vrienden druppelen binnen en de waterpijp met appeltabak is gereed voor gebruik. Ik ga relaxt in mijn kussens hangen en zet de slang aan mijn lippen. Het water in de vaas borrelt. Eerst komt er nog niet zoveel uit de slang, maar dan stroomt een koele, zoete rookwolk mijn mond binnen. Lekker! Ik geef de slang door aan de vriendin rechts van me en schenk de wijn in. “Op een relaxte avond!”