Is de e-sigaret schadelijk voor je gezondheid?

Over anderhalve maand is het weer zover. Dan gaan we knallend het nieuwe jaar in! Het is een moment van veel plezier, lekker eten, overmatig drankgebruik en – natuurlijk – die verschrikkelijke goede voornemens. Al jaren voert ‘stoppen met roken’ de lijst aan. En misschien sta jij ook wel op het punt om voor eens en voor altijd jouw pakje peuken in de prullenbak te smijten. Ga je cold turkey voor rookloos? Of bouw je het af met de e-sigaret? Vorig jaar gingen ontzettend veel mensen voor die laatste optie. Dus vroegen we ons af: is de e-sigaret schadelijk voor je gezondheid? Of is het best een ‘gezond’ alternatief.

Gebruiksredenen

Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat mensen die e-sigaretten roken dit vooral doen omdat ze denken dat het minder schadelijk voor hun gezondheid is dan de ‘gewone’ sigaret. Daarnaast denken ze dat het helpt om te stoppen met roken. Bijna alle e-sigaretgebruikers rookten eerst tabak voordat ze met de e-sigaret begonnen. En de meesten blijven naast hun e-sigaret ook tabak gebruiken. Hoelang er gerookt wordt – en hoe vaak per dag – verschilt volgens het RIVM sterk per gebruiker.

 

Damp van e-sigaret schadelijk?

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan de tabakssigaret, bevat de damp van e-sigaretten volgens het RIVM ingrediënten en chemische onzuiverheden die slecht zijn voor de gezondheid, zeker als ze in grote hoeveelheden binnenkomen. Volgens het instituut zouden gebruikers de e-sigaret dus eigenlijk niet langdurig en structureel moeten gebruiken.

Welke stoffen zijn schadelijk?

De e-sigaret verdampt een vloeistof waar meestal nicotine en een smaakstof in zit. Volgens de RIVM zijn de schadelijke stoffen in e-sigaretten onder meer:

  • nicotine;
  • propyleenglycol;
  • glycerol;
  • aldehyden;
  • nitrosamines;
  • metalen.

Als de gebruiker deze stoffen inhaleert kan hij onder meer last krijgen van irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben volgens RIVM een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Dus?

Volgens de RIVM komen er bij het roken van e-sigaretten wel minder schadelijke stoffen – en lagere concentraties van schadelijke stoffen – vrij dan bij het roken van ‘normaal tabak’ . Als je de e-sigaret met mate rookt, dan kan het middel niet zoveel kwam. Stoppen met roken kan dus met de e-sigaret, maar of dit ook werkt… Dat moet nog maar blijken?

 

Wil jij dit jaar stoppen met roken? Heb je ervaring met de e-sigaret? En.. heb je wel eens shisha gerookt als ‘stopmiddel’? Laat het ons weten!